torsdag 30 juni 2011

Total Mind Power


Natural Bust Enlargement With Total Mind Power
-How to use the other 90% of your mind to increase the size of your breasts
av Donald L. Wilson M.D.

   Jaha. Sicket dråpslag för den medicinska bröstförstoringsindustrin. Och återigen, vad är det med alla dessa Wilsons som skriver knäppis-böcker? Är de alla släkt?

Fem knäppon rätt av.

  

  

  

onsdag 29 juni 2011

Varför åldras med värdighet?


Face Lifting By Exercise
av Senta Maria Rungé

   Varför åldras med värdighet när man kan öva ansiktet tillbaka till ungdom. Oklart hur. Kanske ska man göra det med tankekraft. Kanske med små vikter (örhänget?) som man fäster i fejjan och sen försöker lyfta. Jag vet inte.

Fyra knäppisar

tisdag 28 juni 2011

Guds Vilja!


A Parent´s Guide To Preventing Homosexuality
av Joseph Nicolosi & Linda Ames Nicolosi

   Jamen vafan, om det nu var guds vilja att den lilla grabben skulle bli homo, vem är då du att sätta dig upp mot Gud farsan? Varför det sen spelar roll att författaren flashar med en doktorstitel i sammanhanget har jag ingen aning om. Ganska skrattretande.

Fem knäppisar

måndag 27 juni 2011

Rövtomtar


Ass Goblins of Auschwitz
av Cameron Pierce

Rövtomtar från Auschwitz. Tja. Vad ska man säga. Den verkar kul. Får hamna på min deprimerande långa want-list så länge.

Tre knäppisar kanske?

Släta texter

   Vi vill gärna ha förklaringar, och kunna förstå allt vi möter. Förstår vi det inte nöjer vi oss emellertid ofta om vi kan vara någotsånär trygga i vissheten om att det vi möter åtminstone går att förstå. Att någon annan, kanske en specialist eller mer bevandrad medmänniska, kan läsa den tekniska manualen, förstå den teoretiska bakgrunden till konstverket eller rappakaljan som strömmar ut mot oss från det massmediala bruset.

    Att försöka läsa tillvarons text påminner i mångt och mycket om den icke-läskunniges möte med sin första text vilken grovt tillspetsat ser ut ungefär såhär:



NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN



   Skillnaden är att den icke-läskunnige antar att det finns en fördold mening gömd i virrvarret, en mening han eller hon kanske en dag ska uppenbara. Men när en vuxen människa redan kan läsa och ändå möts av sådana texter blir reaktionen annorlunda. Texter som dessa är helt släta, och saknar nyckelhål till vilka vi kan öppna dem med. Det är inte ens säkert att vi kan göra det antagandet att de överhuvudtaget har något att säga.
Ändå skickas dagligen från tryckpressarna ut tonvis med trycksvärta av slät text som bara lyder:


NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN



och när de som syns i teve talar så talar de på detta sätt. Bör du vara orolig? Ja. Det är inte du som inte kan läsa, det är dom som inte kan skriva eller tala.





Utbildning och möjligheter

Inbillning ur löjligheter



Konkurrenskraftig löneutveckling

Knorrfettrig träck-böckling



Marknadsanpassat självägt boende

Knarkmans Passiv Vägs Döende



Brottsprevention och upplysning

Pretto-Bos Plysnuppling



Demokratiskt ansvar och folklig förankring

Plutokratiskt svansvoff och folkölshamstring



Rättigheter men också skyldigheter

Kränkningsdieter narkomani tevenyheter



Värdighet och mänsklighet

Blägrablöj och Mäskfylobär



Rättsstatens legitimitet

Stavrättningens geggel-intimitet



Hushållens köpkraft

Husdjurens kröp-krams



Programmet presenteras av

Pyrogummit penetreras av





Stor guide till din stil

Hor-göckel sur fil



Köp nu och vinn!

Kackla dö och försvinn!







håll käften

håll käften

håll käften

























söndag 26 juni 2011

Två i busken


Two In The Bush
av Elizabeth Marc

Ja, det är väl bara att gratulera dem! Ett fantastiskt bokomslag med underbart ambiguös titel. =)

Fem knäppisar

lördag 25 juni 2011

Recension: Thin Them Out

Thin Them Out
av Kim Paffenroth, R. J. Sevin & Julia Sevin

   Lättläst novell i pamflett-format på zombie postapokalyptik-temat som gav mersmak. Vann den i en bokutlottning som den excellenta zombiebloggen SwedishZombie höll. Egentligen kändes den inte som en novell, då en novell till sin struktur på ett kort tidsspann oftast hinner med den dramaturgiska "bågen" av uppbyggnad, konflikt och lösning -precis som en roman men på färre sidor. Detta kändes mer som en uppbyggnad till något större, för att sedan abrupt avbrytas. Kanske är det tänkt att fortsättas någon gång, av dessa författare, i romanform.
   Måste säga, som ett fan av zombiegenren och van läsare, att författarna håller spänningen uppe väl i de stycken som skildrar människornas kamp i sökande efter skydd, mat och trygghet, och inte faller för frestelsen att låta allt bara vara gore-violence och mayhem -vilket sällan faller väl ut i upplevelsen vare sig på film eller i litteratur. Istället är det mycket spänningen, osäkerheten och rädslan som fokuseras. Så även rädslan mellan mänskliga kontrahenter och faran av att inte kunna lita på varandra.
   Författarna är också relativt enhetliga i sin stil vilket jag upplevde som professionellt. Men, min egentligen enda invändning rör de få stycken där en zombie själv skildras i första-person. Zombien förses där med ett visst mått av tänkande, motiv och minnen vilket enligt min mening gör den alltför mänsklig. Här blir en konflikt uppenbar mellan den litterära frihet alla författare har att självklart återuppfinna världen efter sitt gottfinnande och trohet mot redan etablerade kategorier. Jag menar att zombien idag är en såpass etablerad kategori (för de som hängt med) och att denna kategori reducerar zombien till en horror automata, bara kapabel att dräpa de levande utan urskiljning eller eftertanke. Intressanta stickspår i denna etablerade zombiemytologi har låtit zombien ha vaga reminiscenser av ett glömt förflutet i vilket zombien kan försöka tala i en telefonlur eller söka sig till platser som en gång varit en källa för själlös glädje (t.ex. supermarkets, som i Romeros Dawn of the Dead).
   Men det är skillnad på vaga "minnen" av ett liv utan förmåga till tankeverksamhet -och ett faktiskt tänkande. Skälet till att jag är så konservativ när det rör zombien har väl att göra med min uppfattning att den är en lika etablerad historisk kategori som nazister eller pirater. Om i en film eller bok t.ex. nazister helt felaktigt porträtterades som anhängare av fri invandring och multikultur så skulle jag förvisso anse det vara författarens frihet, men jag skulle uppleva det konstigt. På samma sätt skulle en film om pirater som åkte runt på haven och bistod skepp i nöd likt nån slags sjöräddning och skänkte snarare än tog kännas som ett brott mot en allmän överenskommelse av vad pirater betyder.

   Men. Jag ska inte tjafsa för mycket om det. Jag tyckte Thin Them Out var mer än hyfsad, och jag ser fram emot att få se mer av dessa författare framöver.

Ambivalens


I Am Spock
av Leonard Nimoy



I Am Not Spock
av Leonard Nimoy


   Man kan ju tycka att karln får ta och bestämma sig. Antingen är han Spock eller inte. Men kanske hade Spock här drabbats av en högst förståelig oro över att få andra roller? Och när man tänker på saken... är det någon som överhuvudtaget sett Spock i en annan roll än just den som honom själv... någonsin?

Tre knäppisar

onsdag 22 juni 2011

Citat #12

I envy paranoids -they actually feel people are paying attention to them.
Susan Sontag

Inte min kopp te


Tea Bag Folding
av Tiny Van Der Plas & Janet Wilson

   Tja, det är väl bättre än att kapprusta, bygga motorvägar eller sprida guds ord. Men ändå, nåt bättre måste det väl gå att hitta på att slösa bort sin tid med?

Två knäppisar

måndag 20 juni 2011

Correctly


Correctly English in Hundred Days
av Correctly English Society

Jag tror ni behöver tvåhundra dagar.

Fem knäppisar

söndag 19 juni 2011

Mirakel spektakel


En Kurs i Mirakler
-textbok, arbetsbok, handledning för lärare
utg. av Foundation For Inner peace

   Ja. Den här boken är på riktigt. Hittade den i hyllan på biblioteket där jag jobbar. Den är en riktig tegelsten. Pallar man att läsa den så ska man visst kunna frammana mirakler sen, gå på vatten och sånt, antar jag.

Fem knäppisar

lördag 18 juni 2011

Hejbaberiba.. och zombies

   Tjohoo, jag vann ett signerat ex av zombienovellen Thin Them Out av Kim Paffenroth, R. J. Sevin & Julia Sevin från den coola bokbloggen Swedish Zombie!! För det första är jag ju en sucker för bra zombieapokalyps, men jag postar inte detta mest för att flasha med att jag vunnit en bok hit eller dit, utan för att tipsa er andra om nämnda blogg som verkligen är snygg och informativ om du är det minsta inne på temat Zombie och Apokalyps, eller bara nyfiken på. Den är väl värd ett besök.

Aptitretare


You´ve had worse things in your mouth -Cookbook
av Billie Gordon


Aptitligt. Inte sant?


Fyra knäppisar

torsdag 16 juni 2011

Dubbelrecension: Wittkop och Louys

Recensioner
Barnahandlerskan av Gabrielle Wittkop
Mammas Tre Flickor av Pierre Louys


   Jag ligger efter med recensionerna, och massor av intressanta böcker har blivit lästa men kommer inte att bli recenserade för jag har fått så ont om tid. Nu slår jag ihop två böcker jag läst senaste halvåret i en dubbelrecension, men det beror inte bara på tidsbrist utan på att de tematiskt faktiskt hänger ihop, genom mer än det faktum att de båda är utgivna på Vertigo. Gabrielle Wittkops och Pierre Louys respektive böcker Barnahandlerskan och Mammas Tre Flickor är båda minst sagt obehagliga böcker med pedofila inslag vars läsning tog emot väldigt mycket men som också utmynnade i två helt olika läsupplevelser.
    Wittkops Barnahandlerskan blev vald som nödlösning till min bokcirkel då Nekrofilen av samma författarinna visade sig vara slut på förlag och i handeln (nu finns den i FABUCs sortiment på eng), Där Nekrofilen ju bara är alltigenom vidrig på ett känslomässigt distanserat plan -nekrofili är ju ett brott utan offer- vilken handlade mest om förruttnelse, odör, maskar och ensamhet, visade sig Barnahandlerskan vara riktigt svår att kämpa sig igenom. Barnen som framlevde sina korta eländiga liv på den franska 1700-talsbordellen framstod som verkliga offer. Verkliga, säger jag -och ändå inte. För det var aldrig deras perspektiv som skildrades. I denna brevroman där bordellmamman diskuterar drivandet av en barnbordell och ger råd till en mer oerfaren kollega i en annan stad framträder ändå aldrig riktigt barnen och deras olycka annat än genom hennes kyliga ord där de betraktas som handelsvaror. Visst är det riktigt vidrigt, men då de inte skildras som individer vars egna öden träder fram blir också effekten något mildrad. Jag minns att jag och min flickvän ungefär samtidigt såg filmen Lovely Bones där man på nära håll fick följa en liten flicka som blev mördad av en pedofil och hur det grep mig som så mycket hemskare då perspektivet var hennes. Wittkops Barnhandlerskan är ändå hemsk, och inget jag rekommenderar vem som helst. Ska man säga något om varför man alls bör läsa den så är det Wittkops fantastiska språk, och hennes skildringar av cynismen och eländet och inte minst efterhärmandet av romantikens översvallande stil vilket ger en tidstypisk anda åt boken.
    Med Pierre Louys förhåller det sig annorlunda. Som medlem i Vertigos bokklubb Stormtrupperna mottar jag ett par ggr om året bokpaket innehållande deras nyutgivning vilket nio ggr av tio torde falla mig i smaken. Jag gillar såväl kommunism, surrealism som pornografi (vilket är deras utgivnings ledord). Men denna gången kändes det som en något mindre lyckad utgivning. Pierre Louys Mammas Tre Flickor är en skildring av tre prostituerade. En mor och hennes två döttrar, varav den yngsta är pre-pubertal. Där Wittkop tidigare skildrat barnen som offer gör Louys offren till villiga offer. Han inte bara odlar myten om den lyckliga horan, vilket känns tröttsamt. Han använder sig också av myten om det knullvilliga barnet, vilket ju är en myt pedofiler själva gärna odlar. Där Wittkop aldrig gjorde mig förbannad utan bara äcklad, lyckas Louys faktiskt göra mig rätt irriterad. Jag bläddrade förbi långa stycken och försökte hitta annat i boken, såsom språkbehandling eller något försonande. Men nej, där Wittkop är en språkets mästare är Louys en klåpare, en författare av dålig kiosklitteratur. Det hjälper sen inte att boken försetts med en konstnärs originaletsningar från 1926 års upplaga och att Edenborg bedyrar dess litteraturhistoriska värde. Jag tyckte den var skit. Men tyckte jag att den aldrig borde getts ut? Nja, här blir det knepigt. Jag är inte för censur. Det är ändå litteratur vi pratar om, och inte filmade övergrepp på barn. Jag är vad gäller litteraturen också alltid en tillskyndare för det extremas existens. Men det är med en obehagskänsla, och särskilt så vad gäller Louys, vars litterära kvaliteter jag helt enkelt inte fann där. Sen måste jag rannsaka mig själv, också som anhängare av det fula och det ofullkomliga. Har det högtstående amoraliska automatiskt ett högre existensvärde än det lågstående amoraliska. Svaret måste under alla omständigheter bli nej. Antingen ska inget finnas, eller båda. Men faktum kvarstår, där Wittkop skildrar obehagligheter som en distanserad författare, är det hos Louys själv istället själva obehagligheten sitter.


Läs om Wittkopps Barnahandlerskan på Vertigos hemsida
Läs om Louys Mammas Tre Flickor på Vertigos hemsida
Läs om stormen kring Louys på Vertigomannens blogg 


Böckerna finns att köpa från Vertigo Förlag

Fjärilsskräck


The Butterfly
av James M. Cain

Att döma av deras ansiktsuttryck måste det röra sig om en jävligt läskig fjäril.

Tre knäppisar

tisdag 14 juni 2011

Premature burial


Premature Burial And How It May Be Prevented
av William Tebb

Låt se, ett hårt slag med ett tungt föremål i pannan borde göra susen.

Boken finns till hutlöst pris på www.fabuc.com

Fyra knäppisar och en fin addition till din Shelf-sektion

måndag 13 juni 2011

DIY: Secret Compartment Book


Inspirerande vidjo om hur man skapar en secret compartment book. Obs! Använd såklart nån skit i stil med Jackie Collins, Ayn Rand eller Dan Brown. Ingen kommer heller plocka ner den ur din bokhylla (det är klart, du får stå ut med skammen av att ha den stående där). Martin Timell-snubben i vidjon är rätt tradig så du kan hoppa fram till 2:00 när det blir intressant om du håller på att somna.

söndag 12 juni 2011

Boken och medeltiden

   Jag älskar böcker. Tjocka, smala, fula, smutsiga, med hundöron och gulnade sidor. Jag älskar lukten av dem. Kalla mig teknikfientlig men jag ger inte ett piss för din e-bok som bryter ihop på stranden för att det kom ett sandkorn i den. Nej. Papper ska det vara. Helst strävt, fullt med synliga fibrer. Gärna sprättade blad. Jag är förbryllad över ståhejet kring de elektroniska böckerna. Det går ju inte att sprätta dom. Eller jo, men det är inte till deras fördel. Alla verkar dock snacka sig varma för att tillverkarna, som kommer att släppa en ny modell varje år, vill att vi ska snacka oss varma. Det är inte bara min kulturkonservativa sida som talar här. Varje ny teknisk innovation som ersätter en tidigare produkt bör ha klara fördelar användningsmässigt för att klara av att slå ut den äldre produktversionen. Så är inte fallet med e-böckerna. Visst är de säkert här för att stanna, i olika mer eller mindre fåniga versioner, men de kan ju glömma att de slår ut pappersboken. Det kan hända att något annat slår ut pappersboken en vacker dag, hologramboken kanske, eller en analfabetism av epidemiska proportioner, men inte de klumpiga e-boksläsare jag hittills sett.
    Miljöaspekten är viktig, och tycks tala för e-boken. Men med tanke på den fart varmed nya modeller ska ersättas i vår konsumtionskarusell, och lägg därtill alla de konkurrerande märken som kommer att uppstå -så blir skillnaden mellan den och pappersboken inte så stor som många tycks tro. Särskilt inte om vi samtidigt lyckas förbättra vår pappersåtervinning så att nya böcker t.ex. uteslutande trycktes på re-cyclat papper.

    Trots bokens fördelar håller små bokhandlar och antikvariat på att slås ut. Det har att göra med flera saker, nätbokhandlarnas billighet, minskad lönsamhet parallellt med marknadshyror, bokmediets förlorade terräng gentemot andra underhållningsformer såsom spel och sociala medier. Kanske att e-boken bidrar lite, även om den ensamt inte på något sätt är avgörande.
    Det är hursomhelst ett massutdöende mitt framför våra ögon. I framtiden kommer kanske antikvariaten också att flytta ut i cyberrymden. Men eftersom ingenting finns där på "riktigt" huserar böckerna i jättelika lador på Västgötaslätten. Oönskad materia som inte kan betala för sitt platsutrymme. De blir emigranter, en våg som flyr staden. I dess kölvatten kommer alla kufar, boknördar och bibliofiler. Alla bosätter sig på landet för att få vara nära böckerna och staden förlorar stora mängder kunskap. I stan sitter city-folket och läser mindfulness-böcker på skärmar som utsöndrar bly i deras blodomlopp. Så går staden under, och landsbygden blir åter centrum. Medeltiden är här. Fast på ett bra sätt.

lördag 11 juni 2011

Bli påve


How To Be Pope -What to do and where to go once you´re in the Vatican
av Piers Marchant

   En informativ skrift för dig som tror att du har en chans att få beträda tronen till världens mest löjeväckande ämbete. Troligen lika användbar som boken som Så botar du AIDS med kranvatten, och Bli miljonär på två dagar.

Fem knäppisar

torsdag 9 juni 2011

Robots




How To Build a Robot Army -Tips on defending Planet Earth against Alien Invaders, Ninjas and Zombies
samt
How To Survive a Robot Uprising -Tips on defending Yourself against the coming Rebellion
av Daniel Wilson

   Om du skaffar den första boken lär du behöva den andra också. Som att sälja häftpistoler till femåringar med ena handen och sälja plåster med den andra. Skämt åsido, varenda kotte som läser Illustrerad vetenskap eller hört talas om von Neumann vet ju att det kommer att hända förr eller senare. Köper inte du böckerna gör nån annan det. Might as well be prepared.

Fem knäppisar

Böckerna kan köpas via www.fabuc.com

Fascinator


The Fascinator
av Theodora Keogh

Är det han som är fascinerande? Eller är det istället så att han hela tiden är otroligt fascinerad av allting? Svårt att avgöra.

Två knäppisar

tisdag 7 juni 2011

implacedo minimango but

implacedo minimango but...
alltid säg nej till våldtäkt. och krig.
men ja till oljesanering, freuds överjag
och små indier som står i kemikaliska bubbelbad

implecado minimango but...
käbbla inte med knullrövar
de kan inte tala
tjafsa inte med omogna frukter
de saknar stämband

YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

äntligen har någon blivit student
vi har väntat ett helt år -väntat spänt
nu får vi höra de små liven
på flak med bra musik
bara vänta på att få gå ut
i livet & kliva över lik

YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

implecado minimago but..
jag vill inte höra nåra invändningar
håll äntligen käften litteratur

måndag 6 juni 2011

Citat #11

A people free to choose will always choose peace
-Ronald Reagan

Teenxploitation


How to get a teen-age boy & what to do with him when you get him
av Ellen Peck

Låt mig gissa. Hon vill ha någon att spela X-box med, eller plockepinn. Kanske vill hon lära sig om tonårskulturen och bara vill prata med en tonåring, jag vet inte. Förslag på de aktiviteter ni tror hon tänkt sig postas i kommentarsfältet. 

Fyra knäppisar

söndag 5 juni 2011

IQ


How To Raise Your IQ by Eating Gifted Children
av Lewis B. Frumkes

Säga vad man vill men det här är en bok som definitivt riktar sig till rätt målgrupp..

Tre knäppisar

lördag 4 juni 2011

Biblioteks-neutralitet?


Questioning Library Neutrality
av Alison Lewis (ed.)

   Alla darrar den dagen bibliotekarier beväpnar sig med tunga folianter, tidskriftshållare, vässade pennor och aktivt blandar sig in i världens oroshärdar och konflikter.

Fem knäppisar

torsdag 2 juni 2011

Recension: Weird Cures


Weird Cures: The Most Hilarious, Disgusting and Downright Dangerous Medical Treatments Ever
av Dandra Dalmans och Joel Fram
Running Press
en gästrecension av Anders Ulfvarson för FABUC





    ”What do the doctors know?” Så börjar den lilla boken ”Weird Cures”, som jag hittade på FABUC-butikens hemsida
www.fabuc.com. Boken, som är skriven av Dandra Dalmans och Joel Fram och publicerats 2006 på Running Press förlag, innehåller 128 sidor text och bilder från läkekonstens barndom. Några villfarelser återfinner vi långt in på 1900-talet. Vem vet, kanske finns några av dem ännu i bruk. Det är lätt att se hur okunniga människor drabbade av fatala sjukdomar har tillåtit experiment på sig själva av något mindre okunniga, måhända vetgiriga läkare. Auktoritetstro kombinerad med rädsla gav förstås goda affärsmöjligheter för scharlataner. Modern läkarvetenskap har till största delen ersatt ”trial by error1”, så som den utfördes direkt på patienterna. Ändå är det inte långsökt att i närtid koppla samman berättelserna i boken med vårt eget beroende av experter, vår rädsla för epidemier och den moderna läkemedelsindustrins ivriga försäljning av otillräckligt prövade vaccin eller förebyggande livslånga medicinering.


   En av de mest berörande historierna från Weird Cures har hetsat min fantasi: För många hundra år sedan ansåg man att det fanns fyra kroppsvätskor, som skulle vara i balans för den goda hälsans skull: blod, slem, gul och svart galla2. Sjukdom härleddes till obalans mellan vätskorna. Balansen kunde återställas genom laxering (lavemang kan antas), fasta (dvs. att vara utan mat länge och enbart dricka vatten), kräkning respektive åderlåtning, dvs. tappning av blod. Åderlåtning var en vanlig kur för många slags åkommor från antiken ända in i artonhundratalet. På medeltiden kunde den utföras av den lokale frisören, som hade vana att hantera vassa knivar. Typiskt tappade man då kroppen på mellan en halv och två liter blod eller i svåra fall till dess att patienten svimmade. En av de mest kända patienterna var USAs förste president George Washington (1732-1799), som bara tre år efter att han lämnat presidentposten drabbades av en svårartad halsinfektion. Hans livläkare Dr James Craik rekommenderade åderlåtning3. Efter att ha tappats på 4.5 liter blod svimmade Washington och dog strax därpå. En vuxen man har mellan fyra och sex liter blod totalt4.


   En klok kvinna med god iakttagelseförmåga, Isabella Beeton, skrev 1861 en bok5 med många recept goda råd om hur man sköter ett stort hushåll. Hon hade funnit att det var bättre att åderlåta patienter sittande än liggande, eftersom de vid avsvimmandet hade chans att återfå medvetandet om de fick lägga sig ned en stund, en möjlighet som i annat fall var helt körd, så att säga.

    Jag kan inte tänka mig att läkarna jobbade gratis och föreställer mig nu en avsides stuga med en ensam äldre man, vars barn för länge sedan utvandrat till Amerika och vars hälsa sviktar. Mannen skickar efter läkaren, som kommer, ger en usel prognos och föreslår, trots stora risker som han också meddelar med kryptiskt läkarspråk, åderlåtning. Han nämner priset och ber att få betalt i förväg.

"Jaså, du förvarar dina pengar i madrassen där. Vad bra, det är förstås ett säkert ställe…"


    Kvicksilver är en intressant metall. Flytande vid rumstemperatur, glänsande vacker och tung. Det är självklart att människor i forntiden tillskrev en sådan metall övernaturliga egenskaper. Kvicksilver gavs till sjuka såväl som friska att bota och förebygga sjukdomar. Abraham Lincoln (1809 – 1865) tog kvicksilver mot melankoli och depression i många år långt in på 1850-talet. Han fick med tiden fler och fler aggressiva utbrott och slutade med den ödeläggande medicineringen något år innan han blev president i USA. Det amerikanska inbördeskriget, som ledde till att slaveriet avskaffades, hade kanske slutat illa med en av kvicksilver omtöcknad president6.

    Ännu i början av 1900-talet ansågs i de flesta västländer tobaksrökning vara hälsobringande genom sin lätt laxerande verkan på magen och den synbara avslappningen på överspända människor; en förebyggande medicin kan det kallas. Ännu i vårt århundrade är rökning en ”god” vana i Kina med 360 miljoner rökare. Nyrekryteringen, cirka 3 miljoner per år, består av unga människor som börjat tjäna pengar, är tydligtvis god i Kina och fortfarande större än dödligheten, som ”bara” är omkring 1.3 miljoner per år. Den ”låga” dödligheten kan bero på att medelåldern bland rökarna är mycket låg.

Apropå förebyggande kurer: Jag har som barn fått vaccin mot difteri, smittkoppor, polio och stelkramp. Det är jag oerhört tacksam för. Dessa vacciner är väl beprövade. Några av barnsjukdomarna, som man idag vaccinerar mot, fick jag rida ut själv med oförglömligt obehag men med livslångt egenproducerat skydd som följd: kikhosta, mässling, påssjuka, röda hund. Nu har även dessa sjukdomar fått vaccin, som blivit långvarigt prövade på en årskull i taget och därmed har nyttan blivit större än risken för biverkningar, får man anta.


   När vaccinet mot svininfluensa injicerades i större delen av befolkningen hösten 2009 på rekommendation av Socialstyrelsen hade jag ännu obrutet förtroende för denna myndighet, läkarvetenskapens främsta garant i samhället. Lydigt lät jag vaccinera mig och i köksbordssamtal med barn och barnbarn försvarade jag vaccinering, som ett sätt att ta ansvar för något mer än mig själv – stoppa pandemin. Klart jag var rädd också. Jag tänkte på digerdöden och andra pandemier (dock inte så mycket på biverkningar). Vaccinationsprogrammet lär ha räddat omkring 40 personer i Sverige från döden, osäkert hur det har uppskattats. Vaccinet var oprövat och nu hör vi om det svaga vetenskapliga underlaget samt de många svåra biverkningarna7. Några säkerställda: bara i Sverige har vi 88 fall av narkolepsi hos barn som kopplats till vaccinet; ett livslångt tillstånd av ständig sömnighet (Rapport 2011-05-28).

”Klart är att vaccinationskampanjerna gav klirr i kassan till vaccintillverkarna. Brittiska GlaxoSmithKline, som levererade vaccin till Sverige, ökade 2009 sin vinst till 5,7 miljarder brittiska pund jämfört med 4,7 miljarder året dessförinnan”8.


   Jag har nyligen lärt känna ett forskningsfenomen9, som kallas ”spökskrivning”. Påverkad av denna nya kunskap har jag slutat med ”statiner”, som förskrivs till stora delar av den äldre befolkningen i alla västländer med syfte att kontrollera kolesterolvärden i blodet. Förskrivningen är rena medeltiden: Biverkningarna är betydande och den goda verkan obefintlig för de flesta användare10.

    På bara kort tid har min syn på läkemedelsindustrins samspel med myndigheterna förändrats till en självständig och avvaktande inställning. Det lilla häftet Weird Cures läses med stor behållning och en kuslig upplevelse av att historien upprepar sig11. -A.U.



Boken kan köpas för 89:- + porto från
FABUC.







1/
http://en.wikipedia.org/wiki/Trial_and_error



2/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Galla.



3/
http://sv.wikipedia.org/wiki/George_Washington#Kuriosa



4/
http://www.geblod.nu/general.aspx?PageId=10



5/
http://en.wikipedia.org/wiki/Mrs_Beeton#Book_of_Household_Management



6/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Abraham_Lincoln



7/
http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/2009/07/utred-biverkningarna-av-svininfluensa.html



8/
http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/6381/LCHF-ses-Ralf-Sundberg-skriver-i-Dagens-Medicin.aspx



9/
http://www.dagensmedicin.se/dagensapotek/nyheter/2010/05/21/biverkningar-av-statiner-k/index.xml



10/
http://www.expressen.se/nyheter/1.2259354/vaccinet-raddade-liv-men-gav-det-oss-somnsjuka



11/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Déjà_vu