onsdag 16 februari 2011

Böcker bundna med människohud

   Förekomsten av böcker bundna i mänskligt skinn går under namnet Anthropodermic bibliopegy. Och självklart existerar det sådana böcker. De är inte vanliga. De betingar skyhöga priser som samlare är beredda att betala. En hel del av dem finns undanstoppade på muséer och biblioteks slutna avdelningar världen över. Påståendet att de inte skulle existera är ungefär lika löjligt som det under 90-talet ofta framhärdade påståendet att snuff-filmer egentligen inte fanns. Allt människor är kapabla till kommer också att realiseras.

   En av dessa böcker, Aurora Alegre del dichoso dia de la Gracia Maria Santissima Digna Madre de Dios skrevs av en Joseph Bernardo de Hogal 1727 och ligger uppe till försäljning på nätet. Bunden i mänskligt skinn som den är betingar den 5.645 £. Se länk längst ned.
   Andra kända böcker bundna i mänskligt skinn inkluderar en fransk bönebok från 1676 som ska finnas på Bancroft Library, UC Berkeley i USA samt den mycket berömda Humani Corporis Fabrica av And. Vesalii, som finns på Brown University's John Hay Library (se bild nedan).



   Särskilt två typer av böcker bundna med mänsklig hud har varit vanliga. Dels böcker om medicin och anatomi där man får anta att de som bidrog med sitt skinn ofta var lik som låg på obduktionsborden. Men det var under framförallt 1600- och 1700-talen vanligt med en grymmare variant där avrättade brottslingars skinn användes till att binda böcker, t.ex. lagböcker eller smädesskrifter över brottslingen själv.
   Harvard-universitetet har ett exemplar av Practicarum quaestionum circa leges regias Hispaniae, ett spanskt traktat om juridik vilket har en kuslig inskription på sista sidan som lyder:
   "The bynding of this booke is all that remains of my deare friende Jonas Wright, who was flayed alive by the Wavuma on the Fourth Day of August, 1632. King Btesa did give me the book, it being one of poore Jonas chiefe possessions, together with ample of his skin to bynd it. Requiescat in pace."

   William Corder, hängd så sent som 1828 för mord i England ska också ha blivit en bok. Efter Corders avrättning flåddes han och skinnet behandlades av kirurgen George Creed för att sedan bli bindning för en redogörelse av det mord han begått!
   En bok som sålts på auktion och då ska ha betingat 5.400 £ är A True and Perfect Relation of The Whole Proceedings against the Late most barbarous Traitors, Garnet a Jesuit and his Confederats, vilken ska vara bunden med den avrättade Fader Henry Garnets hud, en präst som var inblandad i den berömda Gun Powder Plot 1605, en sammasvärjning vars mest kände deltagare idag väl är Guy Fawkes. Bild på den boken ser du nedan.







köpa mänsklig skinnbok på nätet:
http://www.abebooks.co.uk/Aurora-Alegre-dichoso-dia-Gracia-Maria/1233369269/bd
(koll av länken 22/1 2012 visar att den inte längre ligger uppe till försäljning utan blivit såld)




2 kommentarer:

  1. Ja, eller hur? Och mycket mer spännande med sanningen än populärkulturella referenser till Evil Dead som ofta poppar upp i dessa sammanhang.

    SvaraRadera