lördag 30 april 2011

Lek & kel



Games You Can Play With Your Pussy
:and Lots of Other Stuff Cat Owners Should Know

   Nånstans vill nån liten puritan inom mig tro att det är möjligt att se den här boken och tänka -men katter kan väl inte spela sällskapsspel?.. men nej, det är helt enkelt omöjligt. Jag är fördärvad. Korrupt.

Fem knäppisar

fredag 29 april 2011

Osynlig


Invisible Dick
av Frank Topham

Hm. Jag tror det är ett medicinskt tillstånd som troligen har något fint latinskt namn...

Fem knäppisar

torsdag 28 april 2011

Recension: Om Fulhet

Om Fulhet
av Umberto Eco
Brombergs

   En mastodont. En bjässe. På annat sätt kan inte Umberto Ecos Om Fulhet beskrivas. Konstnärligt, intellektuellt, analytiskt -fram till slutet där han stupar på mållinjen. Men nu föregår jag slutet på min recension. Jag kommer till det.

   Eco har alltså tagit sig an ett enormt och oerhört projekt. Att skriva en Fulhetens kulturhistoria. I detta verk på 439 sidor (den väger alltså som ett sexpack ungefär, eller ett bara lite för tidigt fött spädbarn.. jaja, till saken-) gör Eco nedslag i primärt konsthistorien och litteraturhistorien, men även besök i filosofin, och mot slutet -med lite mindre lyckat resultat- i moderna subkulturer som t.ex. punken.

   Eco laborerar med definitioner och avgränsningar och med analytisk skärpa skiljer han således tidigt ut tre begrepp; 1) Det i sig fula, 2) Det till formen fula, och 3) Den konstnärliga framställningen av bådadera. Det är väl egentligen inga nyheter han kommer med, det är den gamla uppdelningen form och innehåll vi har att göra med här. Det intressanta är den spill over-effekt "fulhet" i många olika sammanhang har haft, där det form-mässigt avvikande eller asymmetriska getts eller påtvingats även en "fulhet" av moralisk karaktär. Tänk bara på hur bovar eller häxor, eller för den delen skurkar i även moderna filmer ofta skildras med ett frånstötande yttre som för att förstärka våra negativa reaktioner. Detta snuddar Eco vid, men berör egentligen alldeles för lite för min smak.



   Detta enorma verk är annars i hög utsträckning fyllt av citat och textutdrag ur litteraturhistorien där Eco funnit vad olika tänkare och författare i olika tider haft att säga om fulheten, eller hur de skildrat den. Boken är som sagt också fylld med mängder av reproduktioner ur konsthistorien och detta tjocka band är så jävla snyggt att det är en pärla i vilken bibliofils samling som helst. En liten invändning dock. Jag hade gärna sett ännu mer av Ecos egen röst, inte på bekostnad av de många texterna och konstverken från andra -utan han hade helt enkelt fått klocka in på dubbla sidantalet för mig.


  

   Eco slår redan tidigt fast det kanske triviala faktum att begreppet Fulhet är relativt och att synen på fulheten varierar över tid och olika kulturer. Det är först när han kommer till vår tid som det -vilket jag nämnde- blir problem. Eco fallerar där i sin analys (eller har åtminstone bara delvis rätt) när han reserverar fulhetens omfamnande som en protest bara 1800- och det tidiga 1900-talets modernister gör gentemot samhället och dess ordning. När Eco misslyckas med att även se moderna samhällsyttringar som undergroundkonst, punken, trash-metal eller outlaw-kultur på samma sätt visar han på en blind fläck i sitt annars mycket stora kunnande.



   Trots allt är boken helt fantastisk. Men systerboken Eco skrivit, Om Skönhet, lockar ju tillnärmelsevis inte alls lika mycket. Varför? Därför att Eco såklart har fel i det att han tror att begreppens politiska dimension vattnats ur. Skönhet är i sig självt trist. Fulhet spännande. Fortfarande.


Citat #9

Beauty is desired in order that it may be befouled; not for its own sake, but for the joy brought by the certainty of profaning it.
-Georges Bataille

onsdag 27 april 2011

Awkward Family Photos


Awkward Family Photos
av Mike Bender och Doug Chernack

   Boken är precis vad omslaget antyder, en underbar kollektion av semesterbilder och bröllopsfoton gone terribly wrong. Till mina favoriter hör de bizarrt arrangerade "uppställningsbilderna" som får en att undra: Hur tänkte de nu? Trodde de att det här skulle göra sig bra på bild?

Fem knäppisar.

Boken finns att köpa på www.fabuc.com

tisdag 26 april 2011

Recension: Världens världslighet

Världens världslighet
av Martin Tistedt
Vertigo Förlag

   Martin Tistedts roman Världens Världslighet låter sig inte enkelt beskrivas. Baksidestexten talar om mänsklig lycka i all dess grisighet och sublimitet, om misantropi och livsäckel. Tistedt är en bombastisk språkekvilibrist som excellerar i överdrifterna, i det repetititiva och det medvetet naiva. Han gör stor konst genom sina textkollage av klichéer och överdrifter, och genom att just t.ex. använda patetiken som uttrycksform hamnar denna experimentatör någon annanstans -i en drift med drifterna, i en metahumor. Det hade varit camp om det inte just var så utstuderat.
   Tistedt är också en konstruktör av nya ord och språkliga konstruktioner, och som sådan har han ingen like i det svenska språket. Ja, den enda som är jämförbar är Stefan Hammarén, men de är ändå väldigt olika till sina stilar. Där Hammarén ofta är svårläst och intelligent i sin svåråtkomlighet, en mystiker, är Tistedt förvånansvärt lättläst. Men i det enkla ligger för den skull ingen dumhet. Det är fantastiskt vad mycket man kan säga med klichéer, och vad som händer när man staplar dem på detta sätt, och bygger nya ord och meningar genom att sätta ihop dem på oväntade sätt.
   Det här är en absurd och vrickad exposé in i människans dumhet, litenhet och världsfrånvänt inbillade storslagenhet. Det är en modevisning, en reklamkavalkad, ett porrfilmsmaraton och en kommentar om vår samtid så god som någon jag har läst.

   Det här är en bok jag rekommenderar alla som redan anser världen vara en patetisk kliché, en dokusåpa. Nej, förresten, jag skulle rekommendera denna lika väl till de som anser dokusåpan vara vår tids högsta form av konst. Ibland är parodin svår att skilja från det parodierade.
   Jag gillade den.

måndag 25 april 2011

The Mullet

The Mullet -Hairstyle of the Gods
av Mark Larson och Barney Hoskyns

   Hockeyfrillan. Åttio- och det tidiga nittiotalets osvikliga kännemärke. Boken är skriven av två entusiaster som anser frisyren vara kulminationen av västerländsk design- och modehistoria, ja kanske kulminationen av vår civilisation överhuvudtaget.

   Boken öppnar med ett historiskt kapitel där hockeyfrillan spåras bakåt. Därefter följer kapitel fyllda med fotografier av kända och okända företrädare för denna exklusiva klubb från samhällets alla sidor, sporten, musiken, filmen och inte minst de trailer-trash vita som fullständigt anammat den.

Kända hockeyfrillor inkluderar: Hulk Hogan, Mel Gibson, Michael Bolton, Buffalo Bill, tjeckiske hockeybacken Jaromir Jagr, MacGyver, tennisspelaren André Agassi innan flinten, Jerry Seinfeld, Patrick Swayze och Scorpions Klaus Meine.







THEY´RE SHORT ON TOP AND LONG IN THE BACK.
THEY´RE MULLETS AND THEY RULE..

Ja, kanske inte då. Men boken är ett fullständigt skönt och gott garv. Det enda jag egentligen saknade var kapitlet över seriemördar-hockeyfrillorna. Annars full pott.

Tipstack till Pontus på Café Rootfood!
som oxå är affilerad med http://issuu.com/asiafoodtravel


lördag 23 april 2011

Hög


High, Wide and Handsome
av Curt Brandon

   Inte bara stilig och bredaxlad utan hög dessutom! Notera tuggummit den avsvimmade kvinnan blåser en bubbla av.

Fyra knäppisar ålrajt.

fredag 22 april 2011

Amerikanskt misstag


Was America a Mistake?
av Henry Steele Commager och Elmo Giordanetti

Svar: Japp.

En knäppis kan den få. För frågetecknet.

torsdag 21 april 2011

Schizofreni.. eller arbetsliv?


   Bilden är tagen ur Adam Parfreys utmärkta och numera utgångna antologi Apocalypse Culture från 1990. Även om illustrationen här av en schizofren patient ska skildra vanföreställningen att människor är som sammankopplade och styrda maskiner kan man ju bara inte undgå att se vilken klockren skildring det hela faktiskt är av arbetslivet och dess tvång.

Lotteritaktik


Winning Lotto/Lottery For Everyday Players
av Prof. Jones

   Innehåller taktiska knep som huruvida du ska ta lotten längst bak eller ej, köpa flera serier i rad, eller på vilka dagar det är gynnsamt att köpa lotter. Hur bör du vara klädd, vilka sinnesstämningar som ger bäst resultat osv. Helt underbart att den är skriven av en "professor" för sken av ökad legitimitet.

Knäpp egentligen off the scale men jag känner bara för att ge den en tvåa.

onsdag 20 april 2011

Male Delivery


Male Delivery -Reproduction, Effeminacy, and Pregnant Men in Early Modern Spain
av Sherry Velasco

   Det som är knäppt med den här boken är att omslagsbilden av den ammande mannen i skägg kommer med ett grynigt rosa filter.

Fyra knäppisar

Citat #8

Literature is mostly about having sex and not much about having children. Life is the other way round.
-David Lodge "The British Museum is Falling Down"

tisdag 19 april 2011

Gerontofili


The Missionary Position -Mother Teresa in Theory and Practice
av Christopher Hitchens

   Hm. Ja, det kan bli fel och ändå så rätt när man väljer titel. Är det förresten så att han insinuerar att det föreligger någon skillnad i teori och praktik rörande Teresas aktiviteter? Jag hoppas i och för sig det för den gamla nuckans skull..

Fyra knäppisar

måndag 18 april 2011

Feline Aesthetics


Why Cats Paint :a Theory of Feline Aesthetics
av Heather Busch och Burton Silver

   Måste man hålla på och fråga sig varför eller vad som eventuellt kan motivera de små liven, kan man inte bara njuta av det faktum att de faktiskt målar!?

Fyra knäppa katter

Boken kan beställas från www.fabuc.com

söndag 17 april 2011

Recension: Fatale

Fatale
av Jean-Patrick Manchette
Vertigo Förlag


   Jean-Patrick Manchettes Fatale från 1977 hade jag kanske aningen högt uppskruvade förväntningar på. Den har kallats en hårdkokt kommunist-deckare, den franska kriminal-litteraturens svarta klassiker. Det är en bok om den unga kvinnliga yrkesmördaren Aimée Joubert vars mission det är att rensa jorden från rika borgare. Om en bok ska kunna leva upp till de förväntningar som en sådan presentation genererar så måste den ju vara något i särklass. Emellertid lyckades boken inte riktigt leverera. Aimée övertygar inte riktigt i rollen. Inte för att rollen i sig är för fantastisk, utan för att hennes upplägg och mycket invecklade metoder är det. Hon blir därmed i sitt utövande beroende av en massa omständigheter hon ju rimligen inte fullt ut kan beräkna eller kontrollera. Det hade kanske funkat i en surrealistisk absurd roman, men Fatale är hårdkokt materialistiskt präglad realism. Rakt igenom.
  
   Sedan hade jag nog personligen önskat mig än mer grisande och frossande i ogenerat utstuderat våld. Jag menar inte att det saknades, bara att mina förväntningar kanske var lite väl högt ställda. Alltså, boken var inte helt utan charm så jag kanske inte ska skriva ner den helt. Språket är rakt och enkelt, och något psykologiserande förekommer inte. Det är befriande och förstärker den råa ton som Manchette eftersträvar. Här behöver inget rättfärdigas.
  
   Men jag har lite svårt att förstå varför den måste klassificeras som deckare, låt vara att den kallas kommunist-deckare. Om deckare är all litteratur det förekommer brott i blir begreppet så vittomfattande att det blir meningslöst. I Fatale förekommer varken polis eller privatdetektiver.
   Slutligen bara måste jag citera ur Edenborgs förord för han säger något så bra om deckargenren i sin helhet som jag verkligen skriver under på:
   "(Fatale är) något mycket avlägset från de svenska snutslickande samförståndsdeckare som invaderat folkhemmets tomma plats: fyllda av moralism, karriärism, hjärtnupenhet och byråkratism bör dessa inhemska pekoral med en fnysning och en spottloska avfärdas som musli-deckare -ingen av dem saknar en scen där hjälten äter en näringsrik frukost."
Ha ha, WORD!

lördag 16 april 2011

Felsökning



What´s Wrong With My Snake?
av John Rossi och Roxanne Rossi

De tänkte nog inte på att titeln kunde missförstås. Felsökning inkluderar:
1. Är den slö eller alert, hungrig eller mätt?
2. Färg. Gul är nog inte bra.
3. Kan den spotta?

Fyra knäppisar

PS. Varför är det alltid så när en man och en kvinna skriver en bok ihop att han har nån fancy pancy akademisk titel som förkortas med massa bokstäver men inte hon?

torsdag 14 april 2011

Glada hundar


The Gay Dogs
av Don Holliday

   Hunden längst fram är våldsamt attraherad av män utan byxor, men de i bakgrunden är nog bara helt vanliga S/M-hundar tror jag.

Tre knäppisar.

onsdag 13 april 2011

Onsdags-ångest


Better Never to Have Been: The Harm of Coming into Existence
av David Benatar

   Undrar om snubben haft en eller ett par dåliga dar i sitt liv? Onekligen en bok som inte bör förskrivas mot depression. Helt klart hade han inte läst (eller åtminstone inte tagit till sig) Fairburns något mer uppmuntrande bok The Disadvantages of Being Dead. Lite Schopenhauer som sidoläsning vore nog rentav farligt. Ta och gaska upp dig vetja David.

Fyra knäppisar till Davids boktitel, även om innehållet nästan antyder en fullpoängare.



Förresten, Benatars bok kan beställas via butiken www.fabuc.com

tisdag 12 april 2011

Recension: Övermannen

Övermannen
av Alfred Jarry
Sphinx bokförlag

   Den har kallats världens kanske första surrealistiska roman. Sådana epitet är alltid vanskliga, i detta fallet dels därför att romanen (som skrevs år 1902) i så fall föregår surrealismen som rörelse med cirka tjugo år. Dels därför att man om man lämnar kategorierna också kan se "surrealism" i andra tidigare verk, som t.ex. Swifts "Gullivers resor". Men jag ska inte gnälla om det. De trådar, och det släktskap som löper mellan idéer och stilar och olika epoker är såklart inte avgränsade med vattentäta skott. Klart är att Alfred Jarry åstadkommit en skön, bizarr och drömsk roman som säkerligen betytt mycket för de senare surrealisterna. Själv kallade Jarry det för patafysik, läran om undantagen eller de inbillade lösningarnas vetenskap.

    Boken behandlar den moderna människans ambivalens inför det industriella högt teknifierade samhället i vilket Maskinen är Gud. Men Jarry är egentligen inte civilisationskritiker utan helt i tidens anda en (föregångare till) futurismen. Hans ambivalens ligger i en begrundan, eller önskan om att överbrygga kroppens svaghet, göra den till maskin.

    Om det är huvudtemat så är de två underkategorier Jarry laborerar med cykeln och erotiken. Cykeln symboliserar den symbios mellan maskin och kropp varvid människan kan transcendera sin biologiska bundenhet och uppnå farter våra kroppar ensamma inte klarar, men Jarry vill mer än så. Han vill se människan själv som en maskin, och låter en mystisk indier demonstrera människo-maskinens möjligheter genom att klara av att upprepa kärleksakten åttio gånger på ett dygn.

    Den här strävan efter fullkomning tar sig uttryck genom romanens två viktigaste stycken, det första ett cykellopp mot ett tåg över långdistans som är underbart "surrealistiskt" vid vilket en av deltagarna dör men fastspänd vid cykeln fortsätter loppet, ja fortsätter trampa, och människan triumferar. Den andra delen, det erotiska maratonet, handlar också om triumf, men även om tragik. Språket är självklart något klädsamt, och inte uppenbart obscent. Men tillräckligt för att säkerligen ha varit skandalöst i hans tid.

En absolut klassiker som alla intresserade av tidig experimentell litteratur bör läsa.

måndag 11 april 2011

Dominera



1000 Steps to World Domination
av Rob Osborne


Fan också. Finns det inget enklare sätt? Jag menar, många anser att ett tolvstegs-program är jobbigt.

Tre knäppisar.



söndag 10 april 2011

Nackdelar



The Disadvantages of Being Dead
av A.R.D. Fairburn

   Nackdelarna med att vara död? Hm. Få se nu. Inga pengar. Polarna slutar höra av sig. Sex är inte alls lika roligt i den mån det förekommer (åtminstone inte för den passive parten). God mat och vin smakar inte lika bra längre. Det faktum att en bok med denna argumenterande titel ens kommit till är ju hysteriskt roligt.

Boken får betyget fem knäppisar av fem.


lördag 9 april 2011

Bandagerad naken


The Bandaged Nude
av Robert Finnegan

   Den bandagerade nakne!? Mumien menar ni? Och frågan inställer sig: Är man naken om man är bandagerad? Och vad skrämmer dem mest: Att mumien är naken under bandagen, eller att den är 4000 år gammal och borde vara död?

Fyra knäppisar

fredag 8 april 2011

Super Giant Monster Time

Super Giant Monster Time
av Jeff Burk

   Det är alltså en hypertext-roman det här, ett multiple choice-ending äventyr med över femtio olika möjliga slut. Läsaren väljer själv hur handlingen blir genom att i äventyret gå till olika sidor beroende på de val man ställs inför i texten. Det här är trash-pulp-bizarro-fiction när det är som roligast. Från bokens beskrivning:

Will you escape the giant monsters that are rampaging the fuck out of your city?
Aliens are invading the Earth and their ray guns turn people into violent punk rockers. At the same time, the city is being overtaken by giant monsters tougher than Godzilla and Mothra combined. You can choose to be a lone scientist trapped in a secret government lab on a remote island swarming with monstrous killer insects, a badass punk rock chick with a green mohawk caught in a bar room brawl as the city goes up in flames around her, or a desk jockey forced to endure tedious office duties while his building is being attacked by a gargantuan centipede with claws the size of sports utility vehicles. Which character will you become?
To become the scientist, turn to page 149. To become the punk chick, turn to page 11. To become the office drone, turn to page 77. But choose wisely! You might conquer a fleet of alien saucers with the help of a high-flying monster-slicing super cat or drown in a giant monster's pool of sperm as it butt-fucks your office building.
What will happen next? That's up to you! When the story hits a fork in the road, you get to choose which path to take. The ending will always be different depending on your decisions. Not only that, you can read this book over and over again for a new experience every time!

   Skoj och lättviktig underhållning, en bok vars författare inte kommer att komma i närheten av några Nobelpris, men vars verk kanske skänker fler garv. Nånting att läsa med ett sex-pack öl till hands...

Finns i FABUC-butiken, art: Super Giant Monster Time.



Övriga nyheter:

I lite sisådär helt icke-relaterat info-flöde av infinitesimalt och aningen stokastiskt informationsvärde var det ju skoj att bloggen omnämndes av Nanok i Metro i tisdags.

Jag upplevde det som aningen bizarrt att få 945 besökare på en enda dag. Tidigare dagsbästa var 138 efter att Gbg stadsbibliotek nämnt bloggen på fejsbok-sidan.

Förresten ska jag börja gästblogga lite för Göteborgs stadsbibliotek oxå.

Och sen skriver jag emellanåt krönikor för Arbetaren Zenit.

Hur fan ska jag hinna...

tisdag 5 april 2011

FABUC startar som webb-butik!


Med ett litet noga utvalt sortiment startar FABUC sin online-försäljning på




Varje titel är noga handplockad, dvs vi köper inte färdiga kataloger med
skräp, utan har byggt vår egen speciella katalog av aparta böcker.
Vi eftersträvar att ha personlig service och korta leveranstider
(men vi kan helt enkelt inte ha alla titlar i lager -så vissa kan ta
lite mer än bara de sedvanliga par dagarna att få).






Eftersom vi är nystartade erbjuder vi vår 100:e kund en gratis valfri
bok ur vår katalog till ett värde ej överstigande 250:- (portofritt).
Så passa på att gå in och kolla och lägg en beställning redan nu!




PS. Till alla er som följer bloggen, ni behöver inte oroa er, den kommer
inte att ändra karaktär och bli kommersiell dynga, utan fortsätta i
samma stil med bizarra omslag och roliga boktips för alla, vare sig
man känner för att besöka butiken eller ej -och bloggen är också
fristående från butiken.

pijs & löve, Jonas & Anna-Karin




måndag 4 april 2011

Revolutionerande undersökning


Our Mysterious Spaceship Moon -Is our nearest neighbour in space a huge alien spacecraft? : A revolutionary investigation 
av Don Wilson

   En befogad fråga som det känns litegrann som att Wilson redan anser sig ha svaret på. Det finns f.ö. en del annat än det helt och hållet uppenbara som är roligt eller underligt med den här boken. T.ex. att den omnämns som en revolutionerande undersökning. Ordet revolution är ju latin för återgång, eller varven himlakroppar fullbordar, och dess politiska dimension kom först senare genom att man inom astrologin trodde att himlakropparnas rörelser återverkade på mänskliga och politiska händelser. Kopernikus De revolutionibus orbium coelestium från 1543 (Om himlakropparnas kretslopp) har den ursprungliga betydelsen, medan t.ex. engelska, amerikanska och franska revolutionen har den senare, vilken vi förstår och använder idag. Lite ironiskt är det ändå att denna "undersökning" som avhandlar just himlakroppar benämns som revolutionerande.
   Sedan tycker jag alltid att det är lite lustigt när en kokosnöt som skrivit en knäpp bok råkar heta Wilson. Dom är faktiskt ganska överrepresenterade, dom där Wilsonarna, på den fronten.

Fem knäppisar

söndag 3 april 2011

Hemma-gynekologi



Down Home Gynecology
av Dr. Marvin Jaffee och Mary Sue Jaffee

   Vad kan man göra på landet? Man kan sköta om djuren, hugga ved, klippa gräset... eller så kan man göra som fru Jaffee, ligga i en posé i hagen och vänta på att få en hemmavid gynekologisk undersökning. Måste ju nästan redan vara en av den gynekologiska litteraturens klassiker!?

Fem knäppisar

lördag 2 april 2011

Alien Hand Syndrome

Alien Hand Syndrome :and other too-weird-not-to-be-true stories
av Alan Bellows

Så praktiskt. Undrar om man kan få åtalsfrihet? "Det var inte jag. Det var handen som lackade ur!" Sen det där oslagbara sannings-argumentet av närmast Bushesk logik.

Fyra knäppisar