tisdag 14 december 2010

Codex Seraphinianus

   Den har kallats världens konstigaste bok. Och visst, den är rätt weird, även om det ligger något orimligt i en rangordning av alla de konstiga böcker som finns därute. Codex Seraphinianus skrevs och illustrerades av den italienske konstnären, arkitekten och industridesignern Luigi Serafini mellan 1976 och -78. Boken verkar vid påseende vara en rikt illustrerad encyklopedi över en okänd värld, författad på en okänt språk med ett okänt alfabet, vilket hittills motstått alla tolkningsförsök.
   Omslaget på förstupplagan föreställer en man och en kvinna i en sexualakt vilka stegvis transformeras till en krokodil. Shakespeare ska f.ö. ha beskrivit sex som ett odjur med två ryggar. Boken i övrigt är full av märkliga, ofta surrealistiska bilder vilka åtföljs av vad som verkar vara beskrivningar eller artiklar likt de man kan finna i uppslagsverk.



   En del av bilderna tycks vara som mardrömsscener ur målningar av Hieronymus Bosch, andra är ganska vackra medan åter andra tycks vara som parodier på vår egen världs företeelser. Bokens innehåll är uppdelat kapitelvis. Kapitel ett verkar handla om denna okända världs flora. Märkliga blommor blandas med träd som kan dra upp sina rötter och vandra iväg. Det andra kapitlet beskriver dess fauna, med märkliga variationer på vår världs flodhästar, noshörningar, fåglar och fiskar. Därefter beskrivs human-, samhälls- och naturvetenskaper med inblickar i fantastisk arkitektur, underligt mode, märkliga sporter och sällskapslekar m.m.



   Koden till språket är som sagt hittills inte knäckt, och vissa menar att det kanske inte finns någon mening att finna. Men en liten hint om att det ändå kan röra sig om en raffinerad kod kommer från det faktum att koden för sidnumreringen av boken faktiskt har blivit knäckt av flera, bl.a. av den bulgariske lingvisten Ivan Derzhanski. Många konstnärer har beundrat de rikt detaljerade bilderna och filosofer och kodknäckare har funderat över meningen med texterna.




   Att komma över ett exemplar av Codex Seraphinianus är inte det lättaste. Förutom att den är svår att få tag i, är den fruktansvärt dyr. Det finns olika upplagor, och en signerad förstaupplaga ska ha sålts för 5.000 dollar (lite drygt 33.000 SEK i dagens kurs). Men det går att få tag i ett begagnat exemplar för cirka en tusenlapp på nätet om man inte är knusslig och måste ha förstaupplagan.



   Det saknas en svensk wikipedia-artikel över Codex Seraphinianus men det finns en engelsk att läsa på http://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Seraphinianus, vars text till stor del den här artikeln bygger på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar