av Mattias Boström & Per Olaisen
Känguru Förlag
Inbunden
112 s. -rikligt illustrerad
ca.pris: 139:-
I Bisarra böcker har förlagsmannen Mattias Boström och antikvariatsbokhandlaren Per Olaisen grävt djupt i boklådor och magasin efter de där pärlorna, de bortglömda obskyra böcker där "rasbiologer, hygienhetsare och andra förryckta figurer dväljs."
En del av böckerna är idag hysteriskt roliga, annat är en axelryckning och åter annat är förvisso korkat, men hade nästan lika gärna kunnat vara publicerat idag. Det är just detta som är en av den här bokens stora förtjänster. Den underhåller och roar, visst -och alldeles särskilt så för en knäppgöksbibliofil som mig själv- men steget till att betrakta även vår egen tid i ett löjets skimmer ligger inte långt bort när dagens moralpredikningar och politiska budskap emellanåt tävlar med vissa av dessa sekelgamla skrifter i gaggig hysteri.
Bisarra böcker är strukturerad så att varje obskyr skrift som avhandlas (inalles 45) ges en sida beskrivande text, och omslag avbildas på motstående sida. Dessutom ges åtta inte fullt så bisarra böcker en sida var i slutet.
Vi får i häftet I badkappa -Hygieniska vinkar för badgäster af en badläkare (utg. 1890-tal) veta att man inte ska klä av sig långsamt och makligt före ett bad utan vara rask, samt att man ej ska bada för länge. Då man saknar klocka ska det första badet vara exakt tre vågor långt. Sedan bör man undvika sömn, vin, cigaretter, kaffe och för mycket mat efter badet.
Vi kan skratta åt detta idag, men vår samtid -eller nära samtid- ter sig genast lite mindre rationell när man betänker att det för inte så länge sen hette att man bör vänta en halvtimme efter maten med att bada för att inte få kramp.
Människokännaren av Robert Cunning är en oumbärlig guidebok för den som snabbt vill utröna vem de i början av förra seklet har att göra med. "En hals, som är lätt böjlig och elastisk, antyder en likaså böjlig och elastisk karaktär, hvaremot en tjock och styv hals gifver anledning att sluta till en hård och oböjlig karaktär." Cunning låter oss också veta att: "En liten, smal mun visar en lättskrämd, feg och svag karaktär. Komma därtill stora och framstående ögon, så är detta, då munnen är tillsluten, ett tecken på föga snille."
Var inte ängslig -fyrtio kapitel optimistisk medicin får ju nog sägas tillhöra höjdarna i Bisarra böcker. Här hävdas att positiv suggestion t.o.m. kan få vårtor att skrumpna och falla av. Trots att boken är ute på ganska ovetenskaplig mark är det något oerhört fascinerande att denna boks huvudtes (att positivt tänkande är hälsofrämjande) faktiskt idag ska ha kommit att bevisas just vetenskapligt -om än ej in i sakexemplen som anförs. Placeboeffekten är idag erkänd, samt det ovedersägliga statistiska sambandet mellan livslängd, hälsa och psykiskt välmående.
Till en annan av de mer lustiga detaljerna hör visionären och fjärrskådaren Hugo Karlén som i flera skrifter långt i förväg redan på 20- och 30-talen förutsåg världens undergång och det tusenåriga rikets inträde till år 1954. Bisarrt nog spådde han för egen del rätt då just detta år skulle komma att bli hans dödsår.
I Maud Churton Brabys rådgivande skrift Våra Dagars Äktenskap och sättet att finna sig i dem får vi veta att: "Under de sista två generationerna har kvinnan utvecklat sig i förundransvärt hög grad; hennes syn har vidgats, hennes intelligens utvecklats så mycket att hon avlägsnat sig långt från mannens ideal och följaktligen drar mannen sig för att gifta sig med henne."
I Manologi -en annan bok om råd (här riktad enkom mot kvinnor) sägs att kvinnor "bör granska mannens karaktärsdrag, göra ett förståndigt val af make genom frenologiens studium, innan hon söker att förstå en mans särskilda talanger och böjelser."
Bisarra böcker är ett måste för varje bibliofil med en dragning åt det aparta. Om jag ändå ska säga någonting som kunde gjorts bättre så rör det utrymmesfrågan. Emellanåt bedyrar endast författarna att en viss skrift är märklig och bisarr utan att ge tillräckliga exempel från innehåll, och hastar sedan vidare till nästa. Bäst fungerar boken när exempel ges och de märkliga citaten och textutdragen flödar. De hade gärna för mig fått ge vissa av titlarna mer än en sida i utrymme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar