torsdag 2 juni 2011

Recension: Weird Cures


Weird Cures: The Most Hilarious, Disgusting and Downright Dangerous Medical Treatments Ever
av Dandra Dalmans och Joel Fram
Running Press
en gästrecension av Anders Ulfvarson för FABUC





    ”What do the doctors know?” Så börjar den lilla boken ”Weird Cures”, som jag hittade på FABUC-butikens hemsida
www.fabuc.com. Boken, som är skriven av Dandra Dalmans och Joel Fram och publicerats 2006 på Running Press förlag, innehåller 128 sidor text och bilder från läkekonstens barndom. Några villfarelser återfinner vi långt in på 1900-talet. Vem vet, kanske finns några av dem ännu i bruk. Det är lätt att se hur okunniga människor drabbade av fatala sjukdomar har tillåtit experiment på sig själva av något mindre okunniga, måhända vetgiriga läkare. Auktoritetstro kombinerad med rädsla gav förstås goda affärsmöjligheter för scharlataner. Modern läkarvetenskap har till största delen ersatt ”trial by error1”, så som den utfördes direkt på patienterna. Ändå är det inte långsökt att i närtid koppla samman berättelserna i boken med vårt eget beroende av experter, vår rädsla för epidemier och den moderna läkemedelsindustrins ivriga försäljning av otillräckligt prövade vaccin eller förebyggande livslånga medicinering.


   En av de mest berörande historierna från Weird Cures har hetsat min fantasi: För många hundra år sedan ansåg man att det fanns fyra kroppsvätskor, som skulle vara i balans för den goda hälsans skull: blod, slem, gul och svart galla2. Sjukdom härleddes till obalans mellan vätskorna. Balansen kunde återställas genom laxering (lavemang kan antas), fasta (dvs. att vara utan mat länge och enbart dricka vatten), kräkning respektive åderlåtning, dvs. tappning av blod. Åderlåtning var en vanlig kur för många slags åkommor från antiken ända in i artonhundratalet. På medeltiden kunde den utföras av den lokale frisören, som hade vana att hantera vassa knivar. Typiskt tappade man då kroppen på mellan en halv och två liter blod eller i svåra fall till dess att patienten svimmade. En av de mest kända patienterna var USAs förste president George Washington (1732-1799), som bara tre år efter att han lämnat presidentposten drabbades av en svårartad halsinfektion. Hans livläkare Dr James Craik rekommenderade åderlåtning3. Efter att ha tappats på 4.5 liter blod svimmade Washington och dog strax därpå. En vuxen man har mellan fyra och sex liter blod totalt4.


   En klok kvinna med god iakttagelseförmåga, Isabella Beeton, skrev 1861 en bok5 med många recept goda råd om hur man sköter ett stort hushåll. Hon hade funnit att det var bättre att åderlåta patienter sittande än liggande, eftersom de vid avsvimmandet hade chans att återfå medvetandet om de fick lägga sig ned en stund, en möjlighet som i annat fall var helt körd, så att säga.

    Jag kan inte tänka mig att läkarna jobbade gratis och föreställer mig nu en avsides stuga med en ensam äldre man, vars barn för länge sedan utvandrat till Amerika och vars hälsa sviktar. Mannen skickar efter läkaren, som kommer, ger en usel prognos och föreslår, trots stora risker som han också meddelar med kryptiskt läkarspråk, åderlåtning. Han nämner priset och ber att få betalt i förväg.

"Jaså, du förvarar dina pengar i madrassen där. Vad bra, det är förstås ett säkert ställe…"


    Kvicksilver är en intressant metall. Flytande vid rumstemperatur, glänsande vacker och tung. Det är självklart att människor i forntiden tillskrev en sådan metall övernaturliga egenskaper. Kvicksilver gavs till sjuka såväl som friska att bota och förebygga sjukdomar. Abraham Lincoln (1809 – 1865) tog kvicksilver mot melankoli och depression i många år långt in på 1850-talet. Han fick med tiden fler och fler aggressiva utbrott och slutade med den ödeläggande medicineringen något år innan han blev president i USA. Det amerikanska inbördeskriget, som ledde till att slaveriet avskaffades, hade kanske slutat illa med en av kvicksilver omtöcknad president6.

    Ännu i början av 1900-talet ansågs i de flesta västländer tobaksrökning vara hälsobringande genom sin lätt laxerande verkan på magen och den synbara avslappningen på överspända människor; en förebyggande medicin kan det kallas. Ännu i vårt århundrade är rökning en ”god” vana i Kina med 360 miljoner rökare. Nyrekryteringen, cirka 3 miljoner per år, består av unga människor som börjat tjäna pengar, är tydligtvis god i Kina och fortfarande större än dödligheten, som ”bara” är omkring 1.3 miljoner per år. Den ”låga” dödligheten kan bero på att medelåldern bland rökarna är mycket låg.

Apropå förebyggande kurer: Jag har som barn fått vaccin mot difteri, smittkoppor, polio och stelkramp. Det är jag oerhört tacksam för. Dessa vacciner är väl beprövade. Några av barnsjukdomarna, som man idag vaccinerar mot, fick jag rida ut själv med oförglömligt obehag men med livslångt egenproducerat skydd som följd: kikhosta, mässling, påssjuka, röda hund. Nu har även dessa sjukdomar fått vaccin, som blivit långvarigt prövade på en årskull i taget och därmed har nyttan blivit större än risken för biverkningar, får man anta.


   När vaccinet mot svininfluensa injicerades i större delen av befolkningen hösten 2009 på rekommendation av Socialstyrelsen hade jag ännu obrutet förtroende för denna myndighet, läkarvetenskapens främsta garant i samhället. Lydigt lät jag vaccinera mig och i köksbordssamtal med barn och barnbarn försvarade jag vaccinering, som ett sätt att ta ansvar för något mer än mig själv – stoppa pandemin. Klart jag var rädd också. Jag tänkte på digerdöden och andra pandemier (dock inte så mycket på biverkningar). Vaccinationsprogrammet lär ha räddat omkring 40 personer i Sverige från döden, osäkert hur det har uppskattats. Vaccinet var oprövat och nu hör vi om det svaga vetenskapliga underlaget samt de många svåra biverkningarna7. Några säkerställda: bara i Sverige har vi 88 fall av narkolepsi hos barn som kopplats till vaccinet; ett livslångt tillstånd av ständig sömnighet (Rapport 2011-05-28).

”Klart är att vaccinationskampanjerna gav klirr i kassan till vaccintillverkarna. Brittiska GlaxoSmithKline, som levererade vaccin till Sverige, ökade 2009 sin vinst till 5,7 miljarder brittiska pund jämfört med 4,7 miljarder året dessförinnan”8.


   Jag har nyligen lärt känna ett forskningsfenomen9, som kallas ”spökskrivning”. Påverkad av denna nya kunskap har jag slutat med ”statiner”, som förskrivs till stora delar av den äldre befolkningen i alla västländer med syfte att kontrollera kolesterolvärden i blodet. Förskrivningen är rena medeltiden: Biverkningarna är betydande och den goda verkan obefintlig för de flesta användare10.

    På bara kort tid har min syn på läkemedelsindustrins samspel med myndigheterna förändrats till en självständig och avvaktande inställning. Det lilla häftet Weird Cures läses med stor behållning och en kuslig upplevelse av att historien upprepar sig11. -A.U.



Boken kan köpas för 89:- + porto från
FABUC.







1/
http://en.wikipedia.org/wiki/Trial_and_error



2/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Galla.



3/
http://sv.wikipedia.org/wiki/George_Washington#Kuriosa



4/
http://www.geblod.nu/general.aspx?PageId=10



5/
http://en.wikipedia.org/wiki/Mrs_Beeton#Book_of_Household_Management



6/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Abraham_Lincoln



7/
http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/2009/07/utred-biverkningarna-av-svininfluensa.html



8/
http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/6381/LCHF-ses-Ralf-Sundberg-skriver-i-Dagens-Medicin.aspx



9/
http://www.dagensmedicin.se/dagensapotek/nyheter/2010/05/21/biverkningar-av-statiner-k/index.xml



10/
http://www.expressen.se/nyheter/1.2259354/vaccinet-raddade-liv-men-gav-det-oss-somnsjuka



11/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Déjà_vu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar