torsdag 27 januari 2011

Biblioteksrelaterat

   Det råder ett krigstillstånd. Attackerna mot Biblioteket intensifieras. Samtidigt med en digitalisering av delar av beståndet passar skurkar på att sätta orimliga priser på informationsflödena och hålla hela byggnader gisslan, och deras utsända gorillor närmar sig flinande lånediskarna och säger att de även erbjuder brandförsäkring, och påminner om vad som hände i Alexandria. Jag ska inte nämna några namn. Men de heter eLib.
  
   Men som om de yttre fienderna inte räckte till jobbar många inuti Biblioteket hårt för att rasera det inifrån. En bok får t.ex. inte stå outlånad i tre år på en hylla. Då måste den gallras bort! Istället slungas med kastmaskiner utifrån in böcker om Mindfulness och hur man blir rik fort. Bort med det ovanliga och udda och sällan efterfrågade. In med vakuum.
   Nödropen från hyggliga bibliotekarier präntas på små lappar som stoppas som brevpost i låneböcker för att (kanske) läsas av framtida låntagare. Men man är rädda. Rädda för infiltratörer. I fikarummen pratar man till 43% om cancer, 24% om lunchmaten, 19% om pensioneringen och 12% om andra sjukdomar. 2% av samtalstiden ägnas åt litteratur. 0% åt kriget.
   Hoten utgörs inte bara av vapenskrammel från bönerabblande marknads-fundamentalister vilka vill privatisera med yxa och spjut. Deras belägringsmaskiner tornar visserligen hotfullt upp sig utanför byggnaden, men den allra mest surrealistiska undermineringen av Biblioteket som idé är kanske begreppet Floating Collection vid vilket beståndet ska sväva fritt och inte ha ett hemmabibliotek. Hur detta ska gå till rent praktiskt vet ingen, men genomföras ska det trots att inget kommer stå på hyllorna och inget nånsin hittas.
   I framtiden kommer man att titta mot skyn och se en flock böcker flaxa i formation.
   Söderut.

Bye bye little angel
Little angel
with a trap
Bye bye little angel
Little angel
on my lap
Bye bye little angel
-it´s time
to take a nap

4 kommentarer:

  1. Spot on. Den länkar jag till på FB...!

    SvaraRadera
  2. Vill tillägga -vilket jag glömde skriva i min text- att Floating Collection är så extra alldeles särdeles absurt eftersom man redan kan låna allt i hela stadens katalog och få hämta ut sin bok på vilket litet bibliotek som helst. Med andra ord existerar redan en typ av "floating collection" som fungerar. Den nya typen som ska införas i Gbg riskerar bara utarma små bibliotek, vars hyllor kommer stå tomma -eftersom böckerna hamnar där de senast återlämnades, dvs de större biblioteken.

    SvaraRadera
  3. "En bok får t.ex. inte stå outlånad i tre år på en hylla. Då måste den gallras bort! "
    Jag fann en lapp på en magasinsbok: "Gallra INTE denna bok. Den är en enda i hela Sverige.
    Vad är ett bibliotek? Vad ska vi ha i det nya ombyggda biblioteket?
    Just nu gallrar jag böcker som bevisligen är de enda i Sverige.

    SvaraRadera
  4. Ja, det är ju sorgligt faktiskt. Det leder ju precis som du säger till frågan: vad är ett bibliotek? För vem ska det finnas? För författarna av den litteratur som redan klarar sig bra ute på bokhandelshyllorna eller för de läsare som kanske ingen annanstans längre kan finna just den där speciella boken...

    SvaraRadera