lördag 5 februari 2011

Recension: Stora Fula Ordboken

Stora Fula Ordboken -baktalade och försummade ord i full frihet
av Bengt G. Dagrin

   Det här är massivt. Det är en helt fantastisk bok som till sin uppbyggnad liknar ordlistor som t.ex. Svenska Akademins, men innehåller termer, slang och uttryck av oanständigt slag, från A till Ö. Än mer fantastisk blir den då man närmare studerar dess ingångsord, som ofta mynnar ut i små lärda essäer, anekdoter eller citat från litteratur eller intervjuobjekt. Att sedan detta till på köpet är ett enmansverk är närmast obegripligt. Bengt Dagrin har jobbat med projektet i över 25 år, vilket har utkommit i olika upplagor sedan Fula Ordboken först kom 1985. Att dessutom som autodidakt klampa in på språkvetares inmutade område har inte väckt gillande. Men man finner snart att boken är otroligt väl researchad, ofta med ords etymologiska ursprung redovisade mycket mer utförligt än du hittar i de flesta ordböcker. Litteraturförteckningen i slutet spänner över 25 sidor.
   Om man som jag samlar på snuskböcker är det här en bjässe som med självklarhet intar en central plats i hemmabiblioteket. Den trivs med Duerr, Bataille och fransk 1700-talsporr. 1732 synonymer för kvinnans könsorgan ska det finnas, varav jag bara kan nämna ett fåtal såsom geggveck, godisbutik, tröskverk (inte släpper jag till tröskverket för ett så litet halmstrå, sa gumman), bläckhorn, blötmun, entrématta, fettburk, frölunda, gräddsnäcka, safthål, kärleksfälla, kukställ, rostbiff, ryggsäck (om den sitter långt bak, även kallat bakfitta), surabaya, svullan, verkstad, jack, juvelskrin, masugn (om riktigt het fitta -isberg om motsatsen) ..ja, ni förstår själva. Det är helt enkelt outtömligt. En genomgång av mannens 1887 ord för kuk ger bl.a. säckpipa, bengt, blåding, fröjdepinne, rödhake, vessla, klockspel, ridå (eftersom den sänks efter varje akt), gadd, guldfisk, X2000 (kuk som det går snabbt för) och så såklart de där militärt laddade orden som sabel, kulspruta, torped och köttyxa m.fl. Boken innehåller fler än 15.000 uppslagsord. Själva ordet kuk ägnas 2½ sid, och fitta får i jämlikhetens namn lika stort spaltutrymme.

   Bokens främsta tillgång är just de längre och mer beskrivande artiklarna där författaren ofta citerar diverse erotika. Förutom att den såklart kan läsas i blodkärlsutvidgande syfte är den också en enorm lärdomskälla. Det finns långa artiklar om bl.a. kondomens historia, likaså om kyskhetsbältets. Sextionian vet alla vad det är, men här kan man få veta vad en sextiotrea är. Hur många visste att "bortamatch" är att vara otrogen eller att en klen orgasm kallas för en ettöressmällare. Mer klassisk bildning finns också för finsmakaren. Shivas, Dionysos och Venus (på tre månader har jag inte offrat åt Venus) betydelse i erotiska sammanhang belyses. Och det folkliga. Älskar anekdoten som stoppats in under uppslagsordet olla. Där återges ett (obekräftat) rykte om att AIKs fotbollslag ollade SM-bucklan innan den skulle överlämnas till konkurrenten Djurgården, varvid de vinnande Djurgårdsspelarna i segeryran nästan alla såklart kysste pokalen. Vi får också veta att det motsvarande ordet för kvinnlig ollning är klittning. Såklart.
   Alltså, jag skulle kunna go on and on and on. Det här är en otrolig bok. Bör stå på hyllan i varje svenskt hem.

Länk till författaren, där boken också kan beställas för 80:- +porto
http://www.dagrin.se/

2 kommentarer:

  1. Tack, nu har jag en födelsedagspresent fixad!

    SvaraRadera
  2. Tacka inte mig, tacka Bengt! Fölsedax-offret lär bli salig!

    SvaraRadera